Twaalf do’s and don’ts op het gebied van label management
Hoewel de standaardisatie gestaag toeneemt in de logistieke sector, blijft het lastig om het juiste label op de juiste plek op een pallet of product te plakken. Vervelend, want dan kan de volgende schakel in de keten er niet goed mee omgaan.
Hoe gaat u slim om met label management?
Logistiek.nl en VMT.nl interviewde Judith de Witte, sales- en marketingmanager bij Type 2 Solutions, een GS1-implementatiepartner, over dit onderwerp.
“We zien dat er nog steeds veel mis gaat op het gebied van labeling. Als labels verkeerd zijn, krijg je een foutmelding bij ontvangst en kunnen de goederen niet ingeboekt worden. Dit dreunt door in de hele keten, en ja, dat brengt kosten en ontevreden klanten met zich mee.”
Complexiteit van de GS1 standaard
Oorzaak is onder meer de complexiteit van de standaard. “Je hebt kennis van de GS1 standaard nodig om er goed mee om te gaan.”
Friethoes en Groene Hart Streekproducten minimaliseren foutkans met GS1 labeling
Voedingsmiddelen bedrijven zoals Teamasters, Pelican Rouge Coffee Roasters, Friethoes en Groene Hart Streekproducten zijn afnemers van de product- en palletlabeling producten van Type 2 Solutions.
Dit zegt Jesse Pardoel van Friethoes: “Wij leveren voornamelijk aan groothandels en derden. We werken dan ook met een ISO-certifering. Nu is de norm in de voedingsindustrie om aan bepaalde voorwaarden te voldoen waaronder de traceability van ons product. Productlabeling heeft ons daarbij geholpen. Een oplossing waar wij en onze leveranciers volledig achter staan. Voor grootverkoop is correct dataverkeer noodzaak. Een tweede partij dit laten nalopen of zelf helemaal van je overnemen is mijn tip.”
SSCC-labels en EDI
“Er werd ons dringend gevraagd om pallets aan te gaan leveren met palletlabel bij één van onze klanten. We werkten met die klant al via EDI en Level 4 berichtgeving. Via Type 2 Solutions konden we dit combineren met labels en voor een deel verder automatiseren”, vertelt Annette Brok van Groene Hart Streekproducten. “Door minder handmatig te werken levert dit een tijdsbesparing op en voorkomt het fouten.”
Top 3 aandachtspunten
Het interview leverde twaalf do’s en don’ts op.
De Top 3 aandachtspunten zijn:
1. Kijk goed naar uw interne en externe bedrijfsprocessen. Welke labels zijn nodig om die goed te laten verlopen? Welke gegevens moeten op de labels staan?
2. Kijk naar datakwaliteit: welke gegevens zitten in mijn systeem en hoe juist en volledig is de data?
3. Stel een projectteam samen met mensen van IT, logistiek en de business. Werk als klant en leverancier samen in de keten.
Verder lezen?
Open het Logistiek magazine, ga naar logistiek.nl of vmt.nl en lees verder!
Wilt u meer weten?
Voldoe aan GS1 met de oplossingen van T2S voor label management en EDI.
Onze veelzijdige suite bestaat uit het geïntegreerde EDI Platform, de EDI Connector, de SSCC-label API-koppeling, de Software-as-a-Service (SaaS) applicatie Palletlabel en de on-premise oplossing One2Label Automation.
Ontdek de label management en EDI oplossingen van T2S.