Assetlabel

Assetlabel

Voorzie uw assets en locaties van een barcode label volgens de GS1 standaard voor traceerbaarheid en onderhoudsdoeleinden.

Assetlabel is een gebruiksvriendelijke Software-as-a-Service applicatie. U hoeft niets te installeren en kunt snel aan de slag.

GS1 standaard

Met Assetlabel kunt u uw assets en locaties uniek coderen volgens de wereldwijde GS1 standaard.

Assets

Uw assets codeert u met zogenoemde GIAI of GRAI. GIAI staat voor Global Individual Asset Identifier. GRAI staat voor Global Returnable Asset Identifier. Samen vormen zij de twee GS1-sleutels voor identificatie van assets.

GIAI

Bedrijven kunnen een GIAI toepassen op elke asset met als doel deze asset op unieke wijze te kunnen identificeren en te kunnen beheren.

GRAI

De GRAI GS1 code is met name geschikt voor het beheer van herbruikbare transportartikelen, transportmiddelen en gereedschappen en kan deze retourgoederen per type identificeren en indien nodig ook individueel voor tracking- en sorteerdoeleinden.

Een voorbeeld van GS1 DataMatrix label voor een asset in het Erasmus MC.

Locaties

Met Assetlabel kunt u naast uw assets ook uw locaties uniek coderen volgens de wereldwijde GS1 standaard.

GLN

Uw locaties codeert u met de GLN. GLN staat voor Global Location Number. Een Global Location Number (GLN) identificeert uniek en eenduidig locaties. Dit zijn bijvoorbeeld een bedrijf, een filiaal, een afdeling, een specifieke plaats in het gebouw (bijvoorbeeld een ziekenhuiskamer of opslagmagazijn) of een digitale locatie.

De GLN is een nummer met 13 posities waarmee u een adres als uniek adres wereldwijd kunt identificeren. De bijbehorende naam, adresgegevens en andere gegevens zijn gekoppeld aan dit unieke nummer.

GS1 barcode

Nadat u uw locaties en assets heeft gecodeerd met een GIAI, GRAI en GLN kunt u deze vertalen naar een GS1 barcode.

De gegevens over de locaties en assets legt u vast in uw IT-systeem. Door de barcode te scannen kunt u de informatie efficient ophalen uit uw systeem.

DataMatrix barcode

Een voorbeeld van een barcode is de GS1 DataMatrix barcode. Dit is een 2d code die als voordeel heeft dat deze klein van formaat is en dat u er veel informatie in kan opslaan.

Een voorbeeld GS1 DataMatrix label voor een locatie in het Erasmus MC.

Assetlabel in de praktijk: Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft ongeveer 40.000 assets in het ziekenhuis waar de afdeling vastgoedondersteuning regelmatig onderhoud aan pleegt. De assets worden beheerd door vastgoedbeheer.

Vastgoedbeheer wil zeker weten dat ze bij het juiste asset staan. Hiervoor maken zij gebruik van Assetlabel om alle assets te coderen met een GIAI en te voorzien van een GS1 DataMatrix barcode label.

Ook voor locaties in het Erasmus MC wordt Assetlabel gebruikt om deze te coderen met een GLN en te voorzien van een GS1 DataMatrix barcode label.

Voordelen

Het label met de GS1 DataMatrix code is voor medewerkers herkenbaar. Zij zien het als een code van het Erasmus MC.

Hans Hutters, Teamleider Vastgoedondersteuning in het Erasmus MC, vertelt:

“Medewerkers kunnen bijvoorbeeld een toiletruimte scannen en meteen een schoonmaakmelding maken op die ruimte. Zonder dat zij het ruimtenummer in moeten typen. Het is herkenbaar als een code van het Erasmus MC. Het levert op dat het geld bespaart uiteindelijk. En dat het voor de zorg eenvoudiger wordt om iets te melden bij ons, dat ze daar minder tijd aan kwijt zijn.”

Bekijk de video over Assetlabel in het Erasmus MC.

Standaardisatie in ziekenhuizen

Lees meer over het gebruik van de GS1 standaard in het Erasmus MC en het Dijklander ziekenhuis door op een van onderstaande afbeeldingen te klikken.