Datakwaliteit Monitor

Monitor, beheer en optimaliseer uw datakwaliteit

Volledige, juiste, geschikte én actuele gegevens zijn van onschatbare waarde voor een gestroomlijnde operatie. Het optimaliseren en op peil houden van de datakwaliteit vereist een goed plan en discipline.

Ad hoc verbeter acties werken alleen op korte termijn en leiden tot het jojo-effect op lange termijn. Type 2 Solutions heeft veel ervaring met de optimalisatie van bedrijfsgegevens en biedt u de tool om data te monitoren en te optimaliseren: de Datakwaliteit Monitor.

Datakwaliteit Monitor

De datakwaliteit monitor is een online dashboard die de kwaliteit van uw gegevens volgt, meet en u helpt met gericht actie te ondernemen.

Het is een snelle, eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool die u heel veel functionaliteiten biedt op het gebied van uitgebreide data-analyse en data exploratie. Scroll naar beneden voor een overzicht van de mogelijkheden die het dashboard uw organisatie kan bieden.

Door gebruik te maken van het datakwaliteit dashboard heeft u real-time inzicht in uw data en krijgt u de gemoedsrust die gepaard gaat met controle.

 • Bewaak de datakwaliteit van al uw data
 • Organiseer uw gegevens per onderwerp - data domein
 • In een overzicht alle uitzonderingen direct in beeld
 • Optimaliseer uw data gericht
 • Vervelende Excel lijsten zijn verleden tijd
 • Inzicht in uw datakwaliteit over tijd inclusief rapportages

Real-time inzicht in datakwaliteit

De Datakwaliteit Monitor geeft u duidelijkheid. Het stelt u in staat om exact de kwaliteit van uw gegevens te meten. Zeg vaarwel tegen vage schattingen en giswerk. Vanaf nu kunt u in gericht handelen en de datakwaliteit optimaliseren, monitoren en waarborgen.

De video geeft u een overzicht van hoe de data kwaliteit monitor werkt. U kunt ook een afspraak met ons inplannen voor een demo van de Data Kwaliteit Monitor.

Waarborg uw datakwaliteit

De duidelijkheid is er niet alleen voor een week of een maand; het gebruik van het datakwaliteit dashboard leidt tot voortdurende verbetering van uw gegevens. Na verloop van tijd blijven de feiten oplopen en krijgt u steeds meer inzicht.

Met dit inzicht kunt u gericht acties ondernemen om de data kwaliteit te optimaliseren en op orde te houden. Door de datakwaliteit continu te waarborgen biedt het uw organisatie strategische voordelen voor de lange termijn.

Video ‘Hoe werkt de datakwaliteit monitor?’.

Functionaliteiten datakwaliteit dashboard

De Datakwaliteit Monitor biedt u de volgende functionaliteiten:

 • Rapportage, data analyse en data exploratie;
 • Een overzicht van de datakwaliteit van het bestand of de bestanden gerangschikt op onderwerp (worden ‘Domeinen’ en ‘Regels’ genoemd);
 • Per domein worden regels opgesteld waaraan de data zich dient te conformeren;
 • Hiervoor kunnen ook externe referentiebestanden gebruikt worden;
 • Aan ieder datadomein en aan iedere regel wordt een impact cijfer gekoppeld;
 • Via uw dashboard heeft u inzicht in de gerealiseerde vooruitgang op globaal, domein en regel niveau;
  • U ontvangt ook via de e-mail meldingen, dit kan dagelijks of op basis van de door u gewenste frequentie zijn;
  • U kunt een locatie (client) gericht toegang geven tot het domein van gegevens waarvoor zij verantwoordelijk zijn;
 • Overzicht van alle geïdentificeerde uitzonderingen, met daarbij de uitleg waarom deze invoer een uitzondering is:
  • Deze kunt u ook downloaden;
 • U kunt direct gericht actie ondernemen en de data optimaliseren;
 • Medewerkers kunnen tegelijkertijd de datakwaliteit optimaliseren;
  • Vervelende Excel lijsten zijn verleden tijd.

Screenshot van de Datakwaliteit Monitor. Het datakwaliteit dashboard biedt u een data optimalisatie voorstel aan.

Master data management tool

Aanvullend biedt het datakwaliteit dashboard het management een datakwaliteit management tool om de gerealiseerde vooruitgang te evalueren en specifieke doelstellingen te formuleren.

De organisatie wordt bewust gemaakt van de huidige werkwijze en het gevolg hiervan voor de datakwaliteit van het betreffende systeem. Dit zorgt voor het sneller behalen van het gewenste resultaat; actuele, volledige en correcte data.

Tenslotte kan de software gebruikt worden voor uitgebreide data-analyse en data exploratie.

Resultaat: hoge databetrouwbaarheid

De databestanden, rapportages en datakwaliteit zullen met de tijd evolueren. Het dashboard is een gebruiksvriendelijke tool en makkelijk uit te breiden en aan te passen met datasets, domeinen en regels, zowel op client als projectmanagement niveau.

De Datakwaliteit Monitor biedt u een rapportage tool om continu en over tijd de kwaliteit te meten, te monitoren en te optimaliseren. Het resultaat hiervan is juiste, volledige en complete datasets én een betrouwbare bedrijfsvoering.

Boek een demo

Wij hebben een demo omgeving van de Datakwaliteit Monitor ingericht met een set aan artikelgegevens.

Plan een afspraak met ons in en ontdek aan de hand van de demo wat het dashboard voor uw organisatie kan betekenen.

Via onze calender op Calendly kunt u direct een demo inplannen.

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen voor het inplannen van een afspraak? Laat dan uw contactgegevens achter.

  Implementatie Datakwaliteit Monitor

  Als u de Datakwaliteit Monitor wilt implementeren starten wij met de Datakwaliteit Scan. Een vooronderzoek van uw systeem (systemen), het IT-landschap, het invoer- en beheer proces en we bepalen de scope. Welke gegevens verzamelingen wilt u gaan analyseren en optimaliseren?

  Het resultaat van de data kwaliteit scan is een advies data management inclusief het tonen van de resultaten van de scan van een gegevensset in de Datakwaliteit Monitor.

  Inrichting datakwaliteit dashboard

  Na het vooronderzoek installeren wij de Datakwaliteit Monitor op een (virtuele) server en koppelen we de bronbestanden (systemen). We laden de gegevens in de datakwaliteit monitor en laten de voorgedefinieerde regels over de data lopen.

  Investering

  U betaalt eenmalig een bedrag voor de inrichting en configuratie van de Datakwaliteit Monitor en voor het koppelen aan de bronsystemen. Na implementatie betaalt u een vaste fee per maand voor het abonnement. Dit is inclusief beheer, service & support.

  Aanvullend kunt u kiezen voor een bundel gebaseerd op het aantal uur ondersteuning dat u per kwartaal wenst. Dit is optioneel.

  Start vandaag nog met de datakwaliteit scan

  Type 2 Solutions heeft veel ervaring met de optimalisatie van bedrijfsgegevens. Wij werken volgens een bewezen aanpak. Een datakwaliteit project start met een datakwaliteit scan van 5 werkdagen met als deliverable een rapport en inzicht in de kwaliteit van gegevens in de Datakwaliteit Monitor.

  Ontdek de datakwaliteit scan. 

  Heeft u een vraag?

  Laat uw contactgegevens achter en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.


   Veelgestelde vragen over een datakwaliteit monitor

   Een datakwaliteit monitor is een snelle en eenvoudige tool die de kwaliteit van uw gegevens volgt, meet en u helpt met gericht actie te ondernemen. Een datakwaliteit monitor of datakwaliteit dashboard geeft u duidelijkheid. De duidelijkheid is er niet alleen voor een week of een maand; het gebruik van een datakwaliteit dashboard leidt tot voortdurende verbetering van uw gegevens.

   Een datakwaliteit monitor stelt u in staat om exact de kwaliteit van uw gegevens over tijd te meten. Vanaf nu kunt u gericht handelen en de datakwaliteit optimaliseren, monitoren en waarborgen. Na verloop van tijd krijgt u steeds meer inzicht in uw data. Met dit inzicht kunt u gericht acties ondernemen om de datakwaliteit te optimaliseren en op orde te houden.

   In 4 stappen kunt u met een datakwaliteit monitor beginnen: Stap 1. Bepaal de gegevensverzameling en de elementen daarbinnen die u wilt optimaliseren. Stap 2. Bepaal per gegevenselement de regels die van toepassing zijn en automatiseer de controles. Stap 3. Stel per gegevensverzameling één persoon aan die verantwoordelijk is voor de optimalisatie. Stap 4. Controleer geautomatiseerd de gegevens op basis van de definitie en bewaar het resultaat in de datakwaliteit monitor.

   U kunt de kwaliteit van uw gegevens real-time controleren in het datakwaliteit dashboard. Uw gegevens worden geëxtraheerd uit de gegevensbron van uw applicatie(s). Deze data wordt automatisch geëvalueerd door de datakwaliteit monitor, volgens de business regels die voortkomen uit de datadefinities. Uitzonderingen op die bedrijfsregels worden gedetecteerd, verzameld en gepresenteerd aan de gegevenseigenaar in de datakwaliteit monitor. De eigenaar van de gegevens kan passende corrigerende maatregelen nemen, hetzij door de gegevens te corrigeren, hetzij door de gegevensdefinities te verfijnen.

   Datakwaliteit is een maatstaf voor hoe geschikt een dataset is om te voldoen aan de specifieke behoeften van uw organisatie en bij voorkeur een beetje meer. Het gaat er om of de gegevens die u registreert juist, volledig en fit-for-purpose zijn. Maar deze behoefte verandert, zeker tegenwoordig, snel. Het kan dus best zo zijn dat de kwaliteit vandaag 100% (juist en volledig) is en morgen niet meer door gewijzigde marktomstandigheden (fit-for-purpose). Hierbij kunt u denken aan de e-commerce eisen van nieuwe klanten en andere afnemers. Dit zorgt voor een toename van de gegevensbehoefte zoals fotomateriaal, extra productkenmerken en gegevens die nodig zijn in de elektronische communicatie.

   Optimalisatie van de datakwaliteit is een continu proces. Een snelle eenmalige opschoning brengt u in een mum van tijd terug waar u was. Data is als een levend organisme, het is constant in beweging en evolueert. Daarom is constante monitoring en opschoning noodzakelijk. Het optimaliseren en vooral het behoud van datakwaliteit vereist discipline en planning. Bedrijven die de kwaliteit van hun gegevens voortdurend verbeteren, behalen strategisch voordeel en bieden meer waarde aan hun klanten.