Mediclabel in het Erasmus MC

Patiëntveiligheid voorop

Patiëntveiligheid is één van de belangrijkste onderwerpen binnen het Erasmus MC.

Om de patiëntveiligheid te vergroten en te borgen heeft het Erasmus MC het Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) thema ‘High Risk Medicatie’ geïmplementeerd.

In het kader daarvan gebruikt het Erasmus MC Mediclabel om ieder geneesmiddel te voorzien van een speciaal ontwikkeld standaard toedienetiket met scanbare barcode.

Mediclabel

Mediclabel ondersteunt de anesthesiemedewerkers in het klaarmaken van parenteralia volgens het VMS protocol.

”Het helpt ons om er voor te zorgen dat het juiste geneesmiddel, in de juiste concentratie, op de juiste wijze wordt klaargemaakt. Het is een aanvulling op het Handboek Parenteralia in het Kwaliteitsinformatiesysteem,”

vertelt Dave Gonlag, anesthesie medewerker in het Erasmus MC.

Van een handgeschreven naar 1 standaard label

“Dagelijks worden er op de OK per patiënt veel verschillende intra veneuze geneesmiddelen klaargemaakt volgens het VMS protocol. Om de spuiten te etiketteren gebruikten we, vóór Mediclabel, voorgedrukte labels met kleurtjes. Voor lang niet alle medicatie waren er stickers beschikbaar. Hiervoor gebruikten we dan een extra blanco etiket. Alle benodigde extra informatie werd er met de hand bijgeschreven. Het label was daardoor niet altijd goed te lezen en er werden op basis van de kleur van het etiket aannames gedaan.

Met Mediclabel en 1 standaard label is dat verleden tijd. We gebruiken op het standaard label geen kleuren meer en hebben als barcode gekozen voor de Datamatrix. Dit sluit foutieve aannames definitief uit en zorgt voor controle.”

Project details

  • Mediclabel ondersteunt bij bereiding van parenteralia volgens het Veiligheidsmanagement Systeem
  • Vergroot de medicatie- en patiënt veiligheid met het scannen van de Datamatrix barcode
  • Voldoet aan de eis van de dubbel check, de 4-ogen controle
  • Meer dan 583 gebruikers genereren meer dan 12.358 labels per maand in het EMC
 
“ Voordat we onze keuze maakten hebben we diverse oplossingen bekeken. De mogelijkheden, de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van Mediclabel trok ons over de streep. We kunnen nu volgens één standaard, uniform werken conform het Veiligheidsmanagementsysteem. Alle handelingen zijn volledig traceerbaar en de scanbare barcode ondersteunt ons in het verbeteren van de medicatie- en patiëntveiligheid. ”
Dave Gonlag Anesthesie medewerker

Barcode labels voor pompmedicatie

Dave Gonlag geeft een demonstratie:

“Ik log in door de barcode op mijn medewerkerspas te scannen. Het systeem identificeert mij op basis hiervan als bereider en ik kan direct de benodigde medicatie selecteren en labels genereren. De houdbaarheid wordt automatisch berekend door het systeem en wordt weergegeven op het etiket. We kunnen bij het klaarmaken van de parenteralia direct het KIS, ons Kwaliteitsinformatiesysteem, raadplegen.

Het systeem hanteert de juiste concentraties die in het KIS staan waardoor er een uniforme werkwijze ontstaat. Mediclabel is zowel toepasbaar op losse spuiten als voor pompmedicatie. Op het label staat nu exact hoe en waarmee je de medicatie moet oplossen. Dit wordt als een groot voordeel ervaren door mij en mijn collega’s.”

De dubbelcheck

“Op het label is ruimte voor mijn paraaf als bereider en voor de Anesthesioloog als controleur. Alle klaargemaakte parenteralia wordt keurig geparafeerd klaargelegd op een tray. De lege ampul wordt bij de injectiespuit gelegd ter extra controle. Vervolgens bied ik de tray aan aan de Anesthesioloog. Deze controleert de voorgeschreven middelen en zet zijn paraaf op het toedienetiket. Hiermee is de dubbelcheck compleet en de medicatieveiligheid gegarandeerd.”

Uniformiteit

Het streven is om binnen het Erasmus MC met één standaard systeem te werken. Een uniforme manier van werken zorgt voor duidelijkheid en veiligheid. Het systeem is door de ziekenhuisapotheker gevalideerd en goedgekeurd voor gebruik.

Houd het zo simpel mogelijk

“Denk goed na over hoe het systeem de dagelijkse praktijk zo optimaal mogelijk kan ondersteunen. Doorloop alle stappen met de betrokken afdelingen en de leverancier, en toets het continu aan het VMS protocol.

Begin op tijd, samen met de ziekenhuisapotheker, aan het etiket. Het is niet eenvoudig om tot een standaard label ontwerp komen, dat voldoet aan alle eisen en ook nog eens makkelijk in gebruik is.

Laat verschillende labels door gebruikers testen. Voor de acceptatie is de ‘look & feel’ en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem van groot belang. Houd het zo simpel mogelijk.”

Bekijk de video over Mediclabel in het Erasmus MC.

    Vraag de client case aan

    Vul onderstaand uw gegevens in. U ontvangt de Erasmus MC client case als PDF brochure.