Syngenta stroomlijnt inkomend proces

Productlabel Vendor Portal

Productlabel Vendor Portal

De miljardenbusiness van Syngenta is voor het bnp van Nederland en de wereldwijde landbouw van groot belang. Het is een logische stap dat de zaden handel is overgegaan op product labelling om meer grip te krijgen op het inbound proces. 

Syngenta koos voor de SaaS-oplossing Productlabel van Type 2 Solutions. Overal ter wereld loggen leveranciers nu in op de Syngenta Productlabel portal en genereren op basis van SAP-data de barcode labels.

Ondanks de complexiteit van het project bleek de businesscase simpel rond te rekenen. De snelheid van het binnenkomende proces kon namelijk van twee weken naar twee dagen worden teruggebracht.

Complexe logistiek

De logistiek van zaden is complex. Het product wordt niet ingekocht, maar vermeerderd. Zaden zijn natuur­producten, de oogst is afhankelijk van het weer, dat bepaalt of er meer of minder is en wanneer er wat te transporteren is. Ook qua timing zijn er grote verschillen: is er veel zon geweest, dan wordt er eerder geoogst. Soms is er door ziekte helemaal geen opbrengst.

Door Syngenta en haar partners worden op beide halfronden zaden vermeerderd, zodat gebruik kan worden gemaakt van twee zomers. Een groot deel van deze wereldwijd vermeerderde zaden komt naar Enkhuizen om daar te worden verwerkt en vervolgens te worden verkocht.

Enkhuizen is de belangrijkste vestiging in Nederland als het om zaden gaat. Hier worden alle groente- en bloemenzaden geschoond en verpakt. De veredeling vindt over de hele wereld plaats.

Borging met barcodes

Jeroen Kruyt, teamleider goederenontvangst bij Syngenta in Enkhuizen: “Aan zaad zie je niet welke kleur of soort paprika het is. Des te belangrijker is het om de processen te borgen en verwisseling te voorkomen. Een barcode is daarbij cruciaal. Alle binnenkomende zaden zijn daarom nu gelabeld met de Productlabel oplossing van Type 2 Solutions.”

Kruyt was projectleider van dit project en vertelt tijdens een bedrijfsbezoek, waarbij andere relaties van Type 2 Solutions aanwezig zijn, over de door Syngenta gekozen oplossing. “Op het oog is het een simpel label, maar het is een heel proces om er te komen. De communicatie wereldwijd gebeurt namelijk in verschillende talen.”

Ondanks de complexiteit van het project bleek de businesscase simpel rond te rekenen. De snelheid van het binnenkomende proces kon namelijk van twee weken naar twee dagen worden teruggebracht. En daarbij nam de foutkans door verwisseling af tot vrijwel nihil.

Efficientere goederenontvangst

Syngenta koos voor de SaaS-oplossing Productlabel. De barcode die wordt gebruikt is voor intern gebruik, dus het is geen gestandaardiseerde GS1 code. Voorwaarde voor Syngenta was dat het systeem simpel was en wereldwijd kon worden geïmplementeerd bij alle 200 leveranciers. Overal ter wereld loggen leveranciers nu in op de Syngenta Productlabel portal en genereren op basis van SAP-data de barcodelabels.

“Productlabel brengt eenvoud in onze logistiek operatie. Onze vendoren kunnen wereldwijd gebruik maken van de Productlabel vendor portal. Elke levering is nu scanbaar en kan geverifieerd worden met ons SAP systeem. Waar we voorheen twee weken nodig hadden voor de goederen ontvangst is dat nu 2 dagen.”

Besparen door foutloos te werken met barcodes

Interview in Primeur Magazine met Syngenta

Primeur Magazine, het onafhankelijke vakblad voor de AGF, interviewde Jos Broersen van de Kwaliteitsafdeling Seed Quality Processing Plant bij Syngenta over de Productlabel Vendor Portal.

Lees het interview hier.

Optimalisatie inbound en outbound logistiek

De Vendor Portal kan uitgebreid worden met EDI en SSCC-labels voor de optimalisatie van het gehele inbound logistieke proces.

Voor de optimalisatie van het outbound proces bieden wij het EDI Platform, de EDI-Connector, de SSCC-label API en de on-premise oplossing One2Label Automation.

Wilt u meer hierover weten?

    Vraag brochure aan

    Wilt u een van de klanten case(s) als PDF brochure ontvangen? Vul uw gegevens in, selecteer de case(s) en wij sturen u binnen een werkdag de brochure(s) toe. Bedankt!