Waarom product stamgegevens essentieel zijn voor patiëntveiligheid

Presentatie Dijklander Ziekenhuis Global GS1 Healthcare Congres

Tijdens het Global GS1 Healthcare Congres in Parijs presenteerde Diederik Rood, senior adviseur project Landelijk Implantaten Register van het Dijklander Ziekenhuis, tijdens de break-out sessie:

Waarom product stamgegevens essentieel zijn voor patiëntveiligheid.

Dijklander Ziekenhuis

Dijklander Ziekenhuis en Type 2 Solutions werken sinds 2019 samen op het gebied van product master data.

Data ophalen uit GDSN

Dijklander Ziekenhuis maakt gebruik van de GDSN Mapping service om data op te halen uit GS1 Data Source Healthcare. Door een koppeling met GS1 Data Source Healthcare (GDSN) krijgt Dijklander Ziekenhuis direct toegang tot de data van het totale aanbod van leveranciers met honderdduizenden artikelen.

Data Kwaliteit Monitor

Voor het monitoren, onderhouden en optimaliseren van de artikel stamdata maakt het Dijklander Ziekenhuis gebruik van de Data Kwaliteit Monitor.

Door gebruik te maken van de GS1-standaarden in het ERP-systeem AFAS en EPD-systeem HiX wordt het logistieke proces op de OK verbeterd. Ook draagt het bij aan het voldoen aan wet- en regelgeving, zoals het Landelijk Implantaten Register (LIR).

Lees en download de presentatie van Diederik hieronder.

Diederik Rood presenteert tijdens de Global GS1 Healthcare Conference in Parijs op 15 november 2022.

Waarom product stamgegevens essentieel zijn voor patiëntveiligheid

Presentatie door Diederik Rood

“Dijklander Ziekenhuis is een ziekenhuis gevestigd in Purmerend en Hoorn. In het ziekenhuis werk ik als Senior adviseur met projecten op het gebied van inkoop, financiën en logistiek en leid ik samen met Marije Bakker het project Landelijk Implantaten Register.

Tijdens deze presentatie zal ik u een overzicht geven van hoe wij GS1 GDSN master data gebruiken binnen onze organisatie en hoe wij onze master data proberen te verbeteren door gebruik te maken van GS1 standaarden en het datakwaliteit dashboard.”

Hoe gebruiken wij GS1 stamdata binnen onze organisatie?

  1. Wij hebben een abonnement op basis van het GLN nummer bij onze leveranciers/fabrikanten.
  2. De leveranciers uploaden hun productgegevens in de GS1 GDSN, wat vrij eenvoudig lijkt, maar we hebben gezien hoe moeilijk dat is voor leveranciers/fabrikanten.
  3. Op basis van de GTIN of de externe referentiecode wordt productinformatie uit de GS1 GDSN gehaald en aangevuld met ons ERP-systeem.
  4. Door onze product stamgegevens te koppelen tussen ons ERP-systeem AFAS en ons Elektronisch Zorgdossier HiX (ChipSoft), gebruiken we ook de GS1-gegevens in ons Elektronisch Zorgdossier. Hierdoor is het mogelijk om implantaten ook in de operatiekamer te scannen.
  5. Op basis van de productinformatie voldoen wij aan registraties zoals de Nederlandse Implantaten Registratie (LIR), wat goed is voor de patiëntveiligheid en kunnen wij,
  6. De productinformatie sturen naar het persoonlijk medisch dossier van patiënten, zodat patiënten toegang hebben tot hun productinformatie in hun eigen medisch dossier.

Masterdata en GS1 in het Dijklander Ziekenhuis.

Voldoen aan regelgeving met GS1 GDSN

Diederik vervolgt:

“De stamdata stelt ons in staat om producten in de logistieke supply chain te scannen, wat de betrouwbaarheid en efficiëntie ten goede komt. De productdata van de GS1 GDSN gebruiken we om te voldoen aan regelgeving en registraties, bijvoorbeeld de GMDN-code en de risicoklasse. Ook is de extra productinformatie erg nuttig, zoals bevat latex, is steriel. Maar om al deze voordelen te kunnen hebben, heb je echt hoogwaardige gegevens nodig, de gegevens moeten betrouwbaar zijn.”

Behoefte aan gegevens van hoge kwaliteit

“Daarom dachten we: wat is onze datakwaliteit? Hoe kunnen we onze datakwaliteit monitoren. Daar kwamen we in aanraking met Type 2 Solutions. Zij ontwikkelden samen met ons het Data Kwaliteit Dashboard. De datakwaliteit monitor is een online dashboard dat de kwaliteit van onze data bijhoudt en meet en helpt onze datakwaliteit op een gestructureerde manier te verbeteren.”

Hoe werkt het?​

  1. Door de stamdata in ons ERP-systeem AFAS te combineren met de stamdata van de GS1 GDSN, en deze te uploaden naar het Data Kwaliteit Dashboard kunnen wij onze datakwaliteit monitoren en vergelijken.​
  2. Op basis van dataregels wordt onze data onderzocht en de uitzonderingen worden getoond in het datakwaliteit dashboard.
  3. Op basis van die informatie kunnen we onze eigen stamgegevens in ons ERP-systeem verbeteren door ontbrekende of onjuiste gegevens in te voegen.
  4. Ook kunnen wij leveranciers/fabrikanten informeren als wij informatie missen in de GS1 GDSN, zodat zij hun stamgegevens in de GS1 GDSN kunnen verbeteren.
  5. Zodat we die data uiteindelijk kunnen importeren in ons ERP-systeem en zo onze master datakwaliteit kunnen blijven verbeteren.

De Data Kwaliteit Monitor in het Dijklander Ziekenhuis.

Waarom kwalitatieve GS1 data belangrijk is

“Om samen te vatten waarom GS1 master data belangrijk zijn voor ons ziekenhuis en uiteindelijk de patiëntveiligheid.

Met de informatie van GS1 GDSN kunnen we:

  • Onze stamgegevens in ons ERP & EPD verbeteren;
  • Beschikken over meer product specifieke informatie zoals ‘bevat latex’ en ‘gesteriliseerd’;
  • Producten beter coderen en categoriseren voor het implantaat register (LIR) en andere kwaliteitsregisters, en beter zoeken naar alternatieven;
  • Zorgen voor betrouwbaardere processen door barcodes te gebruiken;
  • Producten efficiënter volgen en traceren, bijvoorbeeld als er een terugroepactie is.”

Waarom kwalitatieve GS1 data belangrijk is voor het Dijklander Ziekenhuis.

Oproep voor juiste gegevens

Diederik besluit zijn presentatie door te benadrukken hoe belangrijk het is dat leveranciers hun product stamgegevens zorgvuldig beheren en aanleveren.

“De software doet zijn werk, maar zonder correcte en volledige data kunnen we nog steeds geen accurate informatie doorgeven aan het LIR en onze patiënten. Zeker met wetgevingen als de MDR, waardoor de hoeveelheid informatie die geregistreerd moet worden toeneemt, wordt het belang van correcte data alleen maar groter.

Dat kunnen we alleen bereiken als we samen bouwen aan een sterke keten.”

Wilt u aan de slag met datakwaliteit?

Data is een cruciale factor voor uw organisatie. Betrouwbare data zal uw dagelijkse bedrijfsvoering een boost geven.

Het optimaliseren en onderhouden van datakwaliteit vraagt ​​om twee dingen: een goed plan en discipline. T2S biedt u de expertise en de software om data te monitoren, beheren en gericht te optimaliseren: de Data Kwaliteit Monitor. De gebruiksvriendelijke tool die de kwaliteit van uw gegevens bijhoudt.

Wilt u aan de slag met datakwaliteit binnen uw organisatie? Onze data specialisten helpen u op weg met het 5 stappen plan voor het verbeteren van de datakwaliteit en de datakwaliteit scan.

Klantverhalen

Als GS1 Implementatie Partner helpt Type 2 Solutions organisaties in de gezondheidszorg om te voldoen aan de GS1 standaard met software oplossingen voor data- en label management. Klik op een van de onderstaande afbeeldingen om meer te lezen.