Wat is een DESADV?

Wat is een DESADV (pakbon)?

DESADV staat voor despatch advice en is de digitale versie van de pakbon. De elektronische pakbon wordt op basis van de gegeneerde SSCC’s aangemaakt.

De SSCC (Serial Shipping Container Code) is de wereldwijde unieke identificatie van de pallet en is onderdeel van het GS1 logistieke label (SSCC-label) dat u op de pallets bevestigt.

DESADV bericht

Het meest gevraagd is een DESADV-bericht level 4. Dit betekent dat de pakbon SSCC-informatie bevat. SSCC’s zijn codes die pallets en containers op wereldwijde schaal uniek identificeren. Ze maken deel uit van de GS1 logistieke labels (SSCC-labels) die in de zending op de pallets worden bevestigd.

Wanneer verstuurt u de pakbon?

Op het moment dat de goederen daadwerkelijk geleverd gaan worden, mag u de pakbon (DESADV) versturen.

U heeft de pallets voorzien van SSCC-labels, GS1 logistieke labels met een Serial Shipping Container Code (SSCC), en in de vrachtwagen geplaatst. Als de vrachtwagen gesloten is verstuurt u officieel de pakbon.

Wie verstuurt de pakbon?

Pakbonnen kunnen door u maar ook door derden, bijvoorbeeld uw transportpartner, uit uw naam als opdrachtgever verstuurd worden naar uw handelspartners.

U kunt in het EDI-platform zelf gebruikers aanmaken als ‘operator’. De operator kan alleen SSCC-labels en de elektronische pakbon aanmaken. De administrator mag alles en kan ook artikelen en handelspartners toevoegen en beheren. U kunt per handelspartner in het EDI-platform aangeven of u een pakbon wenst te versturen.

Welke gegevens staan er in een DESADV?

In het DESADV bericht staan allereerst de gegevens van de verzendende en ontvangende partij. Deze gegevens worden op basis van de GLN, de GS1-locatiecode, opgehaald uit uw omgeving en toegevoegd.

Ordergegevens

Aanvullend staan er gegevens over de order zoals het ordernummer en de order datum in.

Uiteraard bevat de DESADV ook informatie over de verzending zelf zoals de verwachte leverdatum en het aantal pallets dat deel uitmaakt van de zending.

Gedetailleerde pallet informatie

Het laatste deel van de DESADV bevat gedetailleerde informatie over elke pallet die deel uitmaakt van de zending, zoals de GTIN (GS1-productcode), het aantal dozen op de pallet en de vervaldatum.

Dit onderdeel is eenvoudig toe te voegen op basis van de gemaakte SSCC-labels.

Overzicht van de algemene DESADV gegevens. De gegevens van de verzendende en ontvangende partij en additionele gegevens zoals het order nummer en de order datum.

Hoe maak ik het DESADV bericht?

In het EDI-platform voegt u na de algemene gegevens over de verzending de specifieke gegevens over de verzendeenheden (pallets, colli of kratten) toe. U selecteert de al aangemaakte SSSC’s en voegt deze toe aan het DESADV bericht.

Homogene en heterogene pallets

Bij een homogene pallet worden de gegevens van het artikel dat op de pallet(s) staat direct overgenomen in de elektronische pakbon. Bij een heterogene pallet kunt u de artikelgegevens invullen en toevoegen aan het DESADV-bericht.

Artikelgegevens

Deze gegevens bestaan naast de GTIN, de GS1-artikel code, uit bijvoorbeeld batch/lot informatie, een houdbaarheidsdatum en het aantal artikelen per item.

Toevoegen van de specifieke gegevens over de verzendeenheden. Selecteer de aangemaakte SSCCs and voeg deze toe aan het DESADV bericht.

Voordelen van de pakbon (DESADV)

De voordelen van de elektronische pakbon zijn:

Snellere goederenontvangst

Het inbound logistieke proces kan geautomatiseerd worden door de SSCC’s te scannen op de pallets en deze te combineren met de gegevens in de elektronische pakbon. Met één scan kunnen de gegevens met elkaar gematched worden en de goederen worden ingeboekt in het Warehouse Management Systeem (WMS) of ERP systeem. U weet exact wat er geleverd is en heeft vervolgens beter inzicht in uw voorraad.

Automatisering van het proces

Door het DESADV bericht te combineren met het ORDERS en INVOIC bericht kunt u het gehele order-to-cash proces automatiseren. Van order, tot levering tot het versturen van de factuur. U bespaart menselijke handelingen en bent volledig in controle.

Optimale logistieke planning

Als ontvanger weet u exact wat en wanneer er geleverd gaat worden. Hiermee kunt u uw logistieke proces en planning optimaliseren. Door inzicht in de operatie kunt u met uw leveranciers heldere afspraken maken over de leveringen.

Beter voor het milieu

Het niet meer versturen van papieren documenten zoals pakbonnen en facturen levert minder belasting voor het milieu op en een kostenbesparing op het gebied van papier en inkt.

Welk gebruik van de pakbon past bij u?

API

Vanuit uw ERP of WMS spreekt u onze EDI API aan en wij zorgen ervoor dat de DESADV direct en in overeenstemming met de eisen van uw handelspartners verstuurd wordt aan uw klanten via EDI.

Geïntegreerd

Aan uw ERP of WMS wordt het T2S EDI-platform en of de EDI-connector gekoppeld. Dit is afhankelijk van de integratiemogelijkheden van uw IT-systeem. De documenten worden automatisch uitgewisseld tussen uw IT-systeem en uw handelspartners. Het EDI-platform zorgt ervoor dat de berichten voldoen aan de eisen van uw klanten.

Portal

Via de portal van het EDI platform kunt u zelf snel en eenvoudig de elektronische pakbon aanmaken. Ook kunt u SSCC-labels aanmaken en uw artikelen (GTINs) en adressen (GLNs) beheren en aanmaken. De portal is een gebruiksvriendelijke Software-as-a-Service (SaaS) oplossing.

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen over EDI, SSCC-labels en de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Neem gerust contact met ons op.

Wij zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op het nummer +31 180 54 51 51. U kunt ook mailen naar info@t2s.nl.

Wilt u dat wij contact met u opnemen?

Laat dan uw gegevens achter in het formulier en wij nemen binnen een werkdag contact met u op.